rebelz.se

Grapplingbloggens guide till Europeans – Svenskarna att hålla koll på

Årets största europeiska IBJJF-tävling är äntligen här och vi är många svenskar som reser ner till Lissabon den här veckan – men vilka har bäst chans att ta medalj i årets Europeans?

Personligen är detta en av favoritresorna under året – man får inte bara ta en paus från vinterkylan med en hel vecka i vackra Lissabon, utan får även uppleva Jiu Jitsu i yppersta världsklass på plats under en av världens största BJJ-tävlingar. Namn som Rubens ”Cobrinha” Charles, Leandro Lo, Caio Terra och Mackenzie Dern i all ära, men vilka grapplers från hemmaplan har egentligen bäst chans att göra bra ifrån sig i Portugal?

Det är alltid häftigt att se svartbälten tävla, inte minst om ens egen tränare går ut på mattan. Gabriel Rosberg är inte bara huvudtränare för en av Malmös bästa klubbar Art of Roll utan är även en kraft att räkna med i svartbältenas Rooster-klass nu på söndag. Tre vinster för guld är långt ifrån omöjligt för någon såpass meriterad som Rosberg.

Ett annat svenskt svartbälte hittas på damsidan, närmare bestämt i Feather-viktklassen, där Maxine Thylin kan stöta på tuffast tänkbara motstånd på sin väg mot EM-guld. Om det ska räcka hela vägen måste hon nämligen med stor sannolikhet ta sig förbi Mackenzie Dern som kan stöta på Maxine i finalen om svenskan lyckas ta sig dit.

Det är imponerande hur många damer i världsklass Sverige kan ståta med. Utöver brunbältena Matilda Frycklund, som startar i final i Light Feather, samt Sophia Nordenö och Patricia Kazimierczak i fullpackade Middle respektive Light har även Elina Moestam goda chanser i blåbältenas Light Feather-klass.

I herrarnas Feather-klass hittas blåbältet Karl Pegers, en av Sveriges största talanger som med 17 år fyllda tog silver i förra månadens SM i SW. Han och träningskamraten Hakim Mazari, förvisso bosatt i Norge och inte Sverige men nära nog, blir väldigt intressanta att följa på plats i Lissabon.

På tal om norrmän med chans till medalj – Tarik Hopstock har redan ett EM-guld som blåbälte hemma i troféskåpet och hoppas upprepa bedriften som lilabälte i år. Fem vinster för guld är långt ifrån omöjligt för Frontlines fanbärare. Men inte om Daniel Eklund har något att säga till om saken. Valhalla Jiu Jitsus talang imponerade stort med brons som blåbälte förra året och har med hemklubbens spektakulära Europeans-träningsläger i ryggen, med fyra svartbälten i världsklass på mattan i Göteborg, siktet inställt på guld.

På tal om lilabälten med siktet på guld – Emad Omran kommer till Lissabon direkt från Frankrike och guld i Supreme League för att sätta skräck i Light-klassen. Tillsammans med Cemil Karahan i Medium Heavy och Max Lindblad i brunbältenas Middle-klass ger de Prana goda chanser att hämta hem både en, två och tre medaljer från Portugal.

Självklart finns det gott om svenskar som tävlar nu i veckan som inte nämndes i den här artikeln och som har bra chanser att göra bra ifrån sig i Lissabon. Jag vill passa på att önska samtliga som reser ner ett stort lycka till. Glöm nu inte att följa @grapplingbloggen på Instagram för bilder och videos från EM i Portugal!

Foto: Von G Photography, Acman Produktion