rebelz.se

Inför PanAms: Inifrån Atos Jiu Jitsu med Daniel Eklund

Inför PanAms: Inifrån Atos Jiu Jitsu med Daniel Eklund

Ett av våra främsta svenska lilabälten är just nu i San Diego och förbereder sig med några av världens bästa grapplers för PanAms i USA nu på torsdag. Häng med när Daniel Eklund rapporterar från inuti Atos lokaler!

Vid det här laget är det inte många inbitna svenska grapplers och grapplingfans som inte känner till Daniel Eklund, den unge göteborgaren som tog EM-brons som blåbälte och har gått som tåget sedan Jonathan Thomas trädde lilabältet kring midjan förra året. Daniel befinner sig just nu i San Diego och Grapplingbloggen passade att fråga stjärnskottet lite om samarbetet med Andre Galvao, hur USA behandlar det svenska guldhoppet och hur träningen inför PanAms, en av världens absolut största BJJ-tävlingar, går till på en av sportens främsta klubbar, Atos:

Redan som Juvenile började min relation med Andre Galvao och ATOS lite lätt. Efter det har jag alltid haft i åtanke att jag någon dag kan komma att representera dem under internationella tävlingar.
Under träningslägret på Valhalla Jiu-Jitsu inför det Europeiska mästerskapet tränade jag med Andris Brunovskis, ett svartbälte under Andre Galvao, vilket öppnade upp dörrarna mer för mig med ATOS.

När jag kom till USA för att träna inför det Pan-Amerikanska mästerskapet så fick jag ett extremt bra bemötande på ATOS. Andre Galvao kom direkt ihåg mig när jag öppnade dörren. Vilket var roligt!

När jag kom till ATOS HQ för ett par veckor sedan kändes första passet som att gå in i väggen. Träningen här är många gånger hård och extrem. Jag började anpassa mig till den nya stilen och efter att jetlaggen började försvinna kunde jag börja prestera. Jag blev tillkallad till Andre och vi började prata om att jag skulle tävla för dem. När alla på mattan fick reda på det kort därpå fick jag ett stort och varmt välkomnande!

Om hur träningen går till på Atos:

Efter långa uppvärmningar är det vanligt att man kör 10×8 minuter sparring, vilket tillslut känns lätt i jämförelse med 10×10 rundorna (hehe). Träningen är formad för att få känslan att man går igenom eld, för att “flyta i vatten” på tävlingar.

Många av de absolut bästa i världen befinner sig på den mattan och att få träna och mäta sig mot dem är till stor nytta inför ett mästerskap. Några av namnen jag kör med är Lucas Barbosa, Andris Brunovskis, Michael Liera, Dominique Bell, Rolando Samson, Kaynan Duarte, Jonnatas “Gracie”och ett flertal andra monster!

Hemklubben Valhalla Jiu Jitsu i Göteborg har satsat rejält på senare tid med heltidscoachen Jonathan Thomas och ett Europeans-camp med en rad internationella svartbälten i världsklass bakom styret. Daniel berättar mer om Valhallas satsning och vad den betyder för de som tränar och tävlar för klubben:

Jonathan Thomas & Leo Graf tillsammans med mina träningskamrater har gjort mig redo för denna resan. Det finns ingen i världen som på molekylnivå kan förklara hur och varför jag skall röra mig på ett speciellt sätt som Jonathan kan. Han brinner för utveckling och hans passion för Jiu-Jitsu är i särklass den starkaste jag sett.

För att ta steget längre mot ännu högre höjder har vi haft utbyten med till exempel Tanner Rice, Andris Brunovskis och Alec Baulding. Vilket ger oss möjligheten att jämföra oss på hemmaplan med världseliten. Målet med vårt Europeans-camp var att oavsett vilken position/stil man kan komma att möta på tävlingen skall vi vara bergsäkra på vad vi skall göra och hur. Tommy Langåker, Tanner Rice, Andris Brunovskis, Alec Baulding och Jonathan tillsammans gav oss alla förutsättningarna till just detta. Denna typ av satsning är mycket givande eftersom man kan skräddarsy behovet efter individen och helheten för klubben, det är något vi kommer att fortsätta med.

Vi får även lära oss lite mer om Daniels bakgrund, hans uppväxt, vad som lockade honom till grappling och vad han har för tävlingsmål framöver:

Grappling har jag brunnit för sedan tidiga tonåren men det är främst under senaste åren som jag verkligen tagit steget att satsa. Det som lockade mig till sporten är egentligen min bakgrund. Jag började som barn med brottning vilket än i dag står till grund för min fysik. Jag är beroende av utveckling och när jag fick möjligheten att pröva grappling insåg jag någonstans att det är oändligt, eller rättare sagt är det enbart din fantasi som sätter gränser.

Jag har under min uppväxt fått mycket stöd av familj och vänner för att göra min satsning. När alla vänner är ute och festar har jag många gånger fått nöja mig med kosttillskott och sömn! Men efter stora tävlingar måste även jag få ha lite roligt, inte sant?(hehe)
Vid sidan av träningen jobbar jag på Eklundsbil och min primära syssla är att köpa bilar. Det är en dröm att få kunna jobba med min far, lära av honom och utvecklas tillsammans. Varje dag på jobbet omringas jag av kampsportare och arbetskollegor som alla ger mig lycka i min vardag.

För er som sett Daniel Eklund tävla är det något man inte glömmer i första taget – utöver de sanslöst imponerande prestationerna på mattan har göteborgaren ett minspel som måste vara bland det värsta en motståndare kan uppleva inför en match. Han hoppar runt, slår sig själv i ansiktet och ser ut som om han är påväg ut i strid på liv och död. Vilket han på sätt och vis är. Daniel berättar om sin mindset inför tävling och hur han laddar upp mentalt inför stora turneringar:

Haha mitt minspel! Det är något jag gjort sedan mina första matcher i brottning. Att göra likadan rutin varje gång man tävlar tror jag starkt på. Det är en trigger som får mig att tända till och ger mig en perfekt balans av fokus, aggression och hunger. Känslan är som att öppna buren till ett lejon.

På tävlingsdagen finns det inget i mitt huvud mer än att detta är min dag. Och det repeterar jag konstant för mig själv, om och om igen. Det finns inte en sekund som jag tvivlar på mig själv. Det finns inte på världskartan att jag skall förlora. För om jag tänker det, kommer jag att göra det.

Under uppladdningen inför en tävling lyssnar jag alltid på samma låtar som jag kommer att göra på tävlingen. Min mentala uppladdning är att visualisera allt på tävlingen, känslan, lukten och omgivningen. Visualisering kräver mycket träning men är extremt effektivt.

Mina målsättningar går att relatera till mitt sätt att tänka. Vilket är att varje dag känna att jag gjort mitt bästa i allt jag sätter mitt finger på. Långsiktigt, i form av låt oss säga tävlingar, utspeglar det sig om jag fulländat det eller inte. Om det är i form av en medalj, so be it.

Tävling är mer än att bara vinna en match, en final eller ett mästerskap. För mig är tävling ett facit på om ens träning, passion och tankesätt går åt rätt håll.

Den svåraste tävlingen att genomföra är den mot en själv, kan du kolla dig själv i spegeln och vinna över den som står där, finns det ingen som kan stoppa dig. Mitt långsiktiga mål är att uppfylla alla kortsiktiga mål för att sen kunna blicka tillbaka och känna, det var värt det.

Nu och framöver kommer jag internationellt tävla under Andre Galvao, ATOS. Nationellt representerar jag Valhalla Jiu-Jitsu. Nästa tävling är PanAms. Nästa destination är Worlds.

Min trigger som man kan se här https://youtu.be/XqYWoSKSsq8 , är ett sätt för mig att hitta mig själv, och vinna över motståndaren redan innan matchen börjar. Mycket av min resa finns på sociala medier, vill ni ta del av min resa och satsning heter jag: @DanieleklundbjjInstagram!

Tack för tiden Danne och stort lycka till i PanAms! Daniel kommer representera Atos A-team vilket är en imponerande bedrift i sig, på torsdag den 16:e smäller det och förhoppningsvis håller så många svenskar som möjligt tummarna för vår unga stjärna. Håll koll på Grapplingbloggen för uppföljning med Daniel Eklund i helgen. Återigen, stort lycka till!

Foto: Von G Photography m.fl