rebelz.se

Svenska BJJ-landslaget – En presentation

Svenska BJJ-landslaget – En presentation

Vilka är det som kommer bära den svenska fanan på bland annat Worlds i USA nästa månad? Lär er mer om vårt lands åtta bästa grapplers i Grapplingbloggens presentation av svenska BJJ-landslaget! 

Svenska BJJ-landslaget – en samling unga män och kvinnor med siktet inställt på guld på Worlds den 1:a till 4:e juni. Men vilka är det egentligen som kommer representera Sverige på plats i den mytomspunna pyramiden i Long Beach, vilka är Sveriges åtta främsta bakom sina flitigt använda dräkter?

Lär er mer om det de åtta i Grapplingbloggens presentation av svenska BJJ-landslaget!

Martina Gramenius
– Prana Jiu Jitsu

• Bakgrund inom sporten
Jag provade på BJJ lite runt 2007 då jag tränat kampsport tidigare under tonåren, men tyckte inte att det var så roligt så jag började aldrig träna. Sedan fick en klasskompis mig att testa igen flera år senare och då blev jag fast. Jag har tränat och tävlat ganska mycket sedan jag startade, förutom ett långt uppehåll för en korsbandsskada.
• Hur länge har du tränat BJJ?
 Sedan hösten 2011.
• Största medaljen hittills?
 VM-guld
• Kortsiktiga mål
Just nu är jag i slutförberedelserna inför VM i L.A, vilket har varit det här årets mål.
• Långsiktig dröm 
Jag hoppas att jag alltid kommer kunna träna och fortsätta utvecklas i sporten. Det jag gillar mest med BJJ är att den är i konstant utveckling och man lär sig nytt hela tiden. När det kommer till tävling är det största man kan göra för mig att vinna VM som svartbälte.

 

Madeleine Håkansson
– Yamasaki Academy 

• Bakgrund inom sporten
Jag började träna BJJ i USA för 5 ½ år sedan när jag jobbade med tennis i Florida. Flyttade för lite över tre år sedan tillbaka till Sverige och började då träna på Yamasaki Academy Göteborg.
 • Hur länge har du tränat BJJ?
 I 5 och ett halvt år.
• Största medaljen hittills?
Min största merit hittills är när jag tog mig till final på VM i lilabältesklassen, vann fyra tuffa matcher och förlorade sedan en jämn final på poäng.
• Kortsiktiga mål 
Mitt mål med BJJ är att ständigt förbättras, utvecklas och lära mig nya tekniker, samt ta medalj på VM i brunbältesklassen.
• Långsiktig dröm 
Min dröm är att ta medalj i svartbältesklassen på VM.

 

Elina Moestam
Prana Jiu Jitsu

• Bakgrund inom sporten
Jag var en yogalärare med massa problem i kroppen för att jag inte var tillräckligt stark. Jag hittade en MMA-klubb och började träna och fastnade helt. Så småningom om blev det BJJ och det blev gradvis en större del av mitt liv.
• Hur länge har du tränat BJJ?
Jag har tränat BJJ i snart tre och ett halvt år, jag började januari 2014.
• Största medaljen hittills?
Min största medalj hittills är guld i lilabälte 55kg på World Pro från april i år.
• Kortsiktiga mål 
Ett kortsiktigt mål är att göra mitt allra bästa på IBJJF:s VM om två veckor. Jag är lite för nervös just nu för att tänka på medaljer.
• Långsiktig dröm 
Ett långsiktigt mål är att vinna IBJJF:s VM. En annan dröm är att kunna träna mer och känna att jag gjort allt jag kunnat för att bli så bra jag bara kan.

 

Patricia Kazimierczak
– Prana Jiu Jitsu

• Bakgrund inom sporten

 Jag minns min första träning. Svettig och sjukt jobbig och som slutade med att en 90 kg kille satt gränsle över mig. Tänkte för mig själv att en dag ska jag sitta på dig!

På den banan fortsatte det, killen är tyvärr inte kvar idag men jag kanske träffar honom på gatan någondag.

• Hur länge har du tränat BJJ?
Jag har alltid varit Prana. Tränat för Kenta Hammarström i snart tio år och det är också han som har graderat mig från blått till brunt bälte. Prana är inte bara en klubb, utan en bunt vänner som ses för att göra det vi gillar mest och hjälpa varandra bli bättre.
• Största medaljen hittills?
Jag har tävlat i BJJ under nästan hela min träningskarriär och de medaljer jag värderar mest är mina båda VM-brons i brunbältesdivisionen 2015 och 2016.
• Kortsiktiga mål 
Mitt mål är att en dag få tävla mot de bästa inom vår sport och dra en och annan fot.
• Långsiktig dröm 
Min dröm är att kunna rulla och utvecklas inom Jiu Jitsu i hela mitt liv.

 

Max Lindblad
– Prana Jiu Jitsu

• Bakgrund inom sporten
När jag var yngre så höll jag aldrig på med någon kampsport. Jag spelade fotboll och datorspel. Inte den bästa grunden för BJJ. Men för ungefär sju år sen så hade jag två vänner som började på BJJ. De fick med mig på en träning och redan från start var jag fast. Jag började min karriär på klubben Panda dojo. Men efter jag blev mer och mer intresserad av att tävla så kände jag det var dags att ta min träning till en mer seriös nivå. Jag bytte klubb till Prana, där jag blivit kvar.
• Hur länge har du tränat BJJ?
 I sju år
• Största medaljen hittills?
Min största medaljer hittills är mitt guld från World Pro förra året i brunbälte. Jag har även vunnit EM två gånger fått silver en gång. Silver på IBJJF:s VM och tagit brons två gånger i World Pro.
• Kortsiktiga mål 
Just nu förbereder vi oss inför det kommande IBJJF:s VM i Los Angeles och det har alltid varit min dröm att lyckas vinna just den tävlingen.
• Långsiktig dröm 
I framtiden hoppas jag även vinna IBJJF:s VM i svartbälte och ha min egna klubb. Jag skulle vilja vara med och sprida BJJ till den stora massan i Sverige. Jag vill att alla ska ta del av den glädjen och de underbara stunderna jag har fått uppleva genom BJJ.

 

Emad Omran
– Prana Jiu Jitsu

På grund av ett hektiskt schema inför Worlds kunde Emad tyvärr inte hitta tid att svara på Grapplingbloggens frågor till detta reportage.
Det gör däremot inte alltför mycket med tanke på att Pranas unge stjärna inte behöver någon närmare presentation – EM-silver och brons som lilabälte, tvåfaldig Supreme League-mästare, SM-tvåa och en rad andra guldmedaljer från världen över gör Emad till en kraft att räkna med i årets världsmästerskap. Som han själv sa, ”följ mig, jag vet vart jag är påväg.”

 

Cemil Karahan
– Prana Jiu Jitsu

• Bakgrund inom sporten
Det hela började med att jag och min kusin som tränade MMA hamnade i en diskussion och long story short så stod jag där på ett MMA-pass med honom och fick en massa stryk så jag bestämde mig för att börja träna MMA. Jag började tränade med gamla brottare och boxare med flera års erfarenhet inom sina grenar och så hade vi mig som aldrig tränat en dag i sitt liv och insåg att jag behövde en niche så jag bestämde mig för att testa på BJJ och tittade inte tillbaka.
• Hur länge har du tränat BJJ?
Jag började träna BJJ 2012 så har kört i snart 5 och ett halvt år.
• Största medaljen hittills?
Hmm största medaljen är IBJJF EM i lila bälte men jag är även väldigt stolt över mitt SM-guld just för att det är lila-svart bälten.
• Kortsiktiga mål 
Mitt kortsiktiga mål är att vinna VM nu om 2 veckor i Los Angeles.
• Långsiktig dröm 
Långsiktiga målet är tävla och ta hem titlar i högsta nivån och att kunna livnära sig på kampsporten, att ha en egen klubb med egna elever är ju drömmen.

 

Simon Immerstrand
– Prana Jiu Jitsu

• Bakgrund inom sporten
Tack vare min kusin gjorde jag kampsport debut som 17 åring. En period av pungsparkar och handledslås ledde mig snart vidare in på BJJ. 2014 agera jag på den galna idén att satsa på riktigt, och begav mig därmed från småstaden till storstaden för finna gemenskap bland likasinnade. Jiu-Jitsu har hitintills tagit mig på en ovärderlig resa världen runt, och kommer fortsätta göra så. Prana Jiu-Jitsu i Stockholm är min bas, och kommer alltid ha en unik plats i mitt hjärta.
• Hur länge har du tränat BJJ?
 Fem år på ett ungefär.
• Största medaljen hittills?
Min största bedrift inom sporten är ett VM silver som blåbälte från 2016. Nu, ett år senare och som en betydligt farligare grappler ska jag testa motståndet bland tungviktarna i lilabältesklassen.
• Kortsiktiga mål 
Först och främst ser jag med spänning fram emot mitt deltagande i VM som är alldeles runt hörnet och min SM-debut i september. Utöver tävlingar så vill jag på kortare sikt nå en ekonomisk vändpunkt där min elitsatsning livnär sig själv. Stödet från landslaget, bättre marknadsföring och passande samarbetspartners kommer vara en del av lösningen. Jag ser det som en viktigt milstolpe för hållbarhet i längden.
• Långsiktig dröm 
Jag kommer inte kasta in handduken förren jag fått en ärlig chans till att bunta ihop världseliten i svartbältesklassen. Min vision är att fortsätta träna hårt och i samma takt som jag närmar mig “trettioårskrisen” arbeta för rusta upp så jag har ett stadigt liv även utanför Jiu-Jitsu världen.

 

Tack alla som deltog och stort lycka till i Long Beach nästa månad!

Worlds äger rum i början av juni och vi håller tummarna för svenskarna som gräver guld i USA nästa månad. Inför VM kommer Grapplingbloggen publicera en större inför-guide där vi presenterar de mest framstående svenskarna som kliver ut på mattan i Long Beach mellan den 1:a och 4:e juni samt ett reportage med Valhalla Jiu Jitsus stjärnor Daniel Eklund och Felix Hagby som har spenderat den senaste månaden hos Atos i San Diego för att ladda upp inför Worlds. 

Missa inte det!