rebelz.se

Daniel och Felix i San Diego – Atos svenska guldhopp

Daniel och Felix i San Diego – Atos svenska guldhopp

Årets största BJJ-tävling är runt hörnet och en drös svenskar kommer resa till USA för att ställa upp i Worlds. Två som redan är på plats och som spenderat den senaste månaden hos världskända Atos i San Diego är Daniel Eklund och Felix Hagby, två unga stjärnskott som båda satsar hårt på att hämta hem VM-guld till Göteborg och Valhalla Jiu Jitsu. Läs mer om grabbarnas vistelse i staterna, vad som försigår i huvudet och kroppen på någon som vill bli världsmästare och vad Andre Galvao och Mendes-bröderna tycker om den svenska klassikern Djungelvrål!

Daniel Eklund och Felix Hagby har blivit småkändisar på sociala medier på senare tid, då de figurerat flitigt i FloGrapplings ”Road to Worlds”-vloggar, där man besökt olika toppklubbar och dokumenterat förberedelserna inför årets största BJJ-tävling på bland annat Facebook. En av de klubbarna har varit Atos i San Diego, Andre Galvaos ögonsten som utöver den flerfaldiga världsmästaren själv huserar monster som Erberth Santos, Josh Hinger och Kaynan Duarte för att nämna några.
Daniel och Felix har spenderat mer än en månad i soliga Kalifornien för att ladda upp inför Worlds, där två av världens bästa i sina respektive bälteskategorier (blå för Felix och lila för Daniel) har goda möjligheter att hämta hem både en och två medaljer. Kanske lyckas man till och med bli en av få svenskar som kan titulera sig själv som världsmästare. Grapplingbloggen kollade läget med grabbarna och frågade bland annat om hur förberedelserna inför Worlds går till på en av sportens främsta klubbar:
Daniel: Vem som helst kan prestera i medvind. På ATOS har jag fått lära mig att prestera i storm. Förberedelserna på ATOS har varit bland det slitsammaste jag gjort i hela mitt liv. Träningen och förberedelserna inför VM innefattar allt från superfights på AOJ,  sparring med intervaller om 30 sekunder till tre minuter och 10 minuters ronder så länge vi klarar att stå på benen. Detta mot världsstjärnor i alla bälten. Jag har fått äran att träna väldigt mycket med brun och svartbälten. Bland annat Perez, Erberth Santos, Lucas Barbosa, Josh Hinger, Andre Galvao, Andris Brunovskis och Michael Liera. Även ett flertal rundor med Rafael Mendes! Jag tror det har hjälpt mig att få smaka blod samtidigt som jag tillåter mig själv att inse hur nära jag är världseliten.
Förberedelserna har egentligen varit hela detta året. Utan Jonathan Thomas och Leo Graf på hemmaplan hade jag åkt hit utan gameplan. Jag tror att Valhalla har stor potential i år.  Vi i norden är underdogs. Men kan vinna över etablerade jättar. Jonathan Thomas tror jag starkt på. Vi alla är i vår livs form trots att vår resa precis har börjat.
Felix: Förberedelserna inför VM är lite annorlunda från vad dem brukar vara inför andra tävlingar, för man är på ett helt annat gym emot vad man är van vid.
Träning här på AtosHq är hårdare än någonsin förut, fokus ligger mycket på att pusha både kroppen o psyket till en helt ny nivå, vilket kan vara tufft men också väldig lärorikt. Man har fått en bättre bild på vad man behöver jobba mer med och även vad man har gjort hittills som är rätt. På träningen här så är inga rundor lätta, man möter hela tiden folk som i sitt huvud tänker att dem är världsmästare, o sen även folk som faktiskt är världsmästare!
Daniel och Felix har såklart varit med om en hel del roligt under månaden i San Diego, bland annat när de fick en av världens bästa Jiu Jitsu-klubbar att smaka på den svenska klassikern Djungelvrål!
Fick som idé innan resan att få så många som möjligt att smaka på djungelvrål. Den vanligaste frågan innan man smakar brukar vara om det är socker på toppen. Absolut är det de! (hehe) Vill man uppnå den bästa smaken måste man äta hela direkt brukar jag säga! Det var oerhört kul att se allas ansiktsuttryck när de smakade! Speciellt Galvao och Mendes bröderna. Otroligt nog har några börjat älska djungelvrål. Bland annat Dominique Bell som tog med sig hela påsen hem!
 Båda grabbarna gjorde bra ifrån sig på IBJJF:s San Diego Open blotta veckorna innan Worlds, med ett guld för Felix och silver för Daniel. Motståndet där kommer vara snarlikt det på Worlds vilket självklart betyder mycket för självförtroendet. Samtidigt som fokus ligger på en själv inför tävling vet de nu hur motståndet ser ut och hur de står sig bland världens bästa blå- respektive lilabälten:
Daniel: Generellt sett har jag aldrig som vana att lägga notabel tid och energi på mina motståndare. Dock har det varit svårt med tanke på att jag mötte eliten på uppvärmningstävlingen San Diego Open. Jag vet nu vilka de är. Och de vet vem jag är.
Felix: Jag har scrollat igenom lite o kollat av vilket folk som är med, bara för o få en liten uppfattning på hur många som är anmälda o hur många matcher jag behöver gå! För mig spelar de ingen roll vem jag möter, jag bryr mig ärligt inte om vem som står framför mig första, andra eller 3 matchen mitt fokus ligger inte på vem jag möter utan snarare på mig själv och min egen prestation! Jag vet själv att om jag skulle börja kolla vilka som är anmälda o börja söka efter deras meriter samt highlights på youtube har jag redan förlorat i mitt huvud!
I en sport som Jiu Jitsu är den mentala biten minst lika viktig som den fysiska, om inte mer så. Om man ser till sportens toppskikt pratar i stort sett alla om vikten av rätt mentalitet, visualisering och inställning. Man kan träna hur hårt som helst, vara kung på klubben men om man inte har psyket som krävs för att prestera under press, om man inte tror på sig själv till hundra procent, så kommer man fallera på tävlingsmattan.
Två av Sveriges största guldhopp delar med sig av hur de laddar upp mentalt inför en så monumentalt stor tävling som VM i Brasiliansk Jiu Jitsu:
Daniel: Jag tror på det jag gjort länge, i flera månader. Min planering och rutin är oslagbar och det gör att jag är självsäker. Såhär alldeles intill VM försöker jag hitta ett “flow” och hålla mig till det punkt och pricka. På träningarna har jag som mål att vinna, varje runda och varje position. Jag bygger varje dag upp en vision om hur tävlingsdagen ser ut, mina matcher och vägen till guldet. Lika viktigt som det är att ha en bra dag på VM, är det att ha bra energi hela vägen fram tills dess.
Det finns inte plats någonstans i mina tankar att ens överväga en förlust. Däremot är vi alla människor och vissa tankar, nervositet och rädsla är svårt att kontrollera. Därför är det viktigt med tävlingsvana, rutin, förberedelse och att man eliminerar det negativa långt innan. Det ligger för mycket arbete i form av smärta, timmar, glädje med mera för att få plats med negativa tankar.
Jag lägger ingen tyngd i att ladda extra mycket för att det är VM. Jag tror på mig själv och min rutin. Vi är redo.

Felix: Jag anser att den mentala biten faktiskt är de som kommer avgöra om du går hela vägen eller om du förlorar första matchen.

Själv brukar jag tänka att jag ska ta en match i taget, för ibland så kan ens mål (guldet) få en och tappa fokus för stunden, de gäller att man hela tiden är på tårna och är med i matchen för ett litet fel steg eller att du slappnar av för tidigt kan kosta dig matchen, vilket leder till förlust! Förlust är ingenting jag är rädd för men också inte något jag är så förtjust i. Ingenting svider så mycket som en förlust, och det kan nog alla som tävlat hålla med om! Men o andra sidan om man aldrig har förlorat tidigare så vet man inte hur mycket man ska uppskatta en vinst.
De sex veckorna killarna har spenderat tillsammans i USA har självklart fört de två närmare varandra och byggt en relation som annars skulle ta väldigt många år att utveckla. Daniel har även lärt känna Felix bättre på mattan och vice versa – utöver att berätta om vistelsen i San Diego tillsammans och hur den stärkt relationen sinsemellan delar de med sig av vad de anser vara varandras främsta styrkor på mattan.
Daniel: Resan har varit fantastiskt. På alla sätt och vis. Felix har tillsammans med mig tränat på Valhalla omkring ett och ett halvt år. Denna resan tror jag har byggt en relation som normalt sätt skulle ta flera år. Felix krigar på mattan. Det som jag sett växa ordentligt hos honom är känslan för Jiu-Jitsu. Hans rörelse och timing har blivit makalös. Jag har känslan av att Felix byggt sin Jiu-Jitsu på kvalité, han är allround väldigt stabil och kommer gå långt på det.

Felix: Resan till USA har varit mer än vad jag trodde den skulle bli! Träningen har varit mycket mer fysiskt än vad man är vad vid hemma, o jag tycker att både jag o Daniel har utvecklats till nya nivåer! Jag visste att Daniel redan innan denna resan var tuff på mattan men efter dem rundor jag har sett han köra med killarna från Atos så har jag fått en riktig uppfattning om hur bra han faktiskt är och hur långt han kan gå!

Vad är det då som skiljer Daniel och Felix ur mängden, vad är det som kommer göra de två göteborgarna till världsmästare nästa vecka? Förberedelser, offensiv och träningskamrater i världsklass, enligt killarna själva.
Daniel: Vi vågar gå utanför vår “comfortzone” och utmanar ständigt våra gränser. Dagligen tränar vi med atleter som inte enbart gör samma resa mot toppen, utan har också redan gjort den. Det ger oss känslan att redan tillhöra världseliten. Vi vet vad vi har åstadkommit på ATOS och tidigare tävlingar. Och vad som kommer göra oss till världsmästare är att vi har lagt en grund som kommer kunna stå till svar mot flera olika stilar. Vi är offensiva och har förmågan att styra matcher.
Felix: Vad jag anser gör mig o Daniel till 2 av de få svenskar som vinner VM är att vi har haft dem största förutsättningarna, vi tränar på den bästa klubben i Sverige o vi har även åkt hela vägen till USA o tränat i 6 veckor inför just detta VM på en av världens bästa gym! Sen blir du ju givetvis inte bäst automatiskt bara för att du tränar med dem bästa men det hjälper väldigt mycket, man lär sig av folk som har varit i dem skorna vi är i just nu! Och dem visar vägen till en ljus framtid!
Sist men inte minst, vad ser Daniel och Felix mest fram emot med att kliva ut på mattan i Pyramiden i Long Beach nästa vecka?
Daniel: Att få fightas, släppa allt och belysa det frö som planterades på Valhalla Jiu-Jitsu. Det ser jag fram emot mest. Jag ryser av känslan att få visa precis allt jag kan för hela världen. Jag vill vara med och göra svenska fighters fruktade på tävlingar.
Se till att följa oss på sociala medier! Där händer det grejer! @DanielEklundBJJ & @Felixhagbyjj Instagram!
Tack Grappling Bloggen för intresset!
Felix: Det jag ser mest fram emot av att gå upp på mattan i pyramiden är att få ett facit på hur mycket framgång jag har haft detta året, att få träffa mina klubb kamrater och även se hur mycket framgång Sverige har detta året! Jag vet att folk från andra klubbar i Norden, kommer att delta o det ska bli kul att se vilka som placerar sig detta året! Och jag tror även min coach Jonathan Thomas har väldigt stor chans att kamma hem ett guld till Valhalla! Oss
Tack för att ni ville vara med grabbar och stort lycka till på Worlds! Osss!