rebelz.se

Inför Worlds 2016: De bästa svartbältes-matcherna helgen har att erbjuda

Den här veckan är diskutabelt årets största i BJJ-världen. Worlds är äntligen här och efter en titt på svartbältesbrackets står det klart att en rad supermatcher kan och förhoppningsvis kommer äga rum nu i helgen. 

När till och med IBJJF tar hjälp av USADA, U.S Anti-Doping Agency, för att få bukt med allt vad prestationshöjande medel inom Jiu Jitsu heter vet man att sporten är påväg i rätt riktning. Eller?

Just doping har länge varit en tuff fråga i BJJ och många av sportens absolut största stjärnor misstänks för att bruka diverse otillåtna droger. IBJJF har inte precis varit överdrivet angelägna om att hindra ”fusket” vilket alltså ändras nu när USADA kommer in i bilden. För er som följer UFC vet ni att organisationen menar allvar med sitt dopingprogram, även fast IBJJF kommer pumpa in betydligt mindre pengar i programmet än vad UFC gjort. Kritiker till samarbetet ser det hela som ett spel för gallerierna, som för att visa omvärlden att ”vi försöker visst förhindra doping.”

USADALogo-1024x768

Men för att vara helt ärlig bryr jag mig inte om det just nu. Worlds är äntligen här och om tre dagar får vi se världens bästa göra upp inuti den legendariska pyramiden i Long Beach. När jag tittade på årets svartbältesbrackets kunde jag inte hjälpa mig från att fantisera om alla de supermatcher som kanske och förhoppningsvis händer nu i helgen.

Svartbältesklasser börjar på lördag och söndag beroende på hur många tävlande respektive klass har. De öppna viktklasserna, både damernas och herrarnas, börjar på lördag och slutar med finaler på söndag.

Det enklaste sättet att göra det här på utan att bli alltför långdragen är att gå igenom viktklass för viktklass och belysa de bästa matcherna, de största stjärnorna samt annat gott och blandat inför helgens galenskap. Vi börjar som sig bör med de lättaste klasserna och jobbar oss uppåt.

Joao och Paulo Miyao ger som vanligt motståndarna i Rooster- respektive Light Feather-klasserna hjärtklappningar inför årets Worlds. De sensationella tvillingbröderna har med det sagt ett par potentiellt riktigt tuffa matcher framför sig, inte minst Joao.

Om Caio Terra vinner sin första match, där han för övrigt kan möta svenska Gabriel Rosberg från Art of Roll om han i sin tur segrar i sin första, möts Caio Terra och Joao Miyao i semifinalen. Hur bra skulle inte det vara? Såvida världen inte vänds upp och ner väntar förra årets mästare Bruno Malfacine i finalen, som har vunnit över både Miyao och Terra förut. Ett triangeldrama som heter duga med andra ord.

262A1483

I Light Feather kan brorsan Paulo och Gianni Grippo, de eviga rivalerna som nuförtiden inte bara delar mattan på majoriteten av årets stora tävlingar utan även delar New York som hemstad, mötas i finalen om allt går som det ska. Miyao brukar komma ur de ofta jämna matcherna som vinnare och frågan är om han inte bör ses som favorit att vinna sin andra världsmästartitel i rad det här året.

I damernas Light Feather huserar den alltid spännande Gezary Matuda, bland annat känd för sitt flygande armlås på Polaris, som tveklöst är en av storfavoriterna i den viktklassen.

Är det säkert att anta att Cobrinha och Rafa Mendes möts i final i år igen? I teorin är det åtminstone möjligt då de är på olika sidor av Feather-klassens brackets. Efter förra årets dramatiska final och Mendes under omständigheterna (att dominera Cobrinha är i stort sätt omöjligt, men Rafael Mendes kom nog så nära som är mänskligt möjligt) dominanta vinst skulle det vara oerhört intressant att se de två mötas igen. Såklart.

I damernas Feather kan Mackenzie Dern och Michelle Nicolini mötas i final, det är allt jag har att säga. I Nicolinis sista VM innan hon hänger upp tävlings-GI:n på det.

Edwin Najmi är ett namn att hålla koll på efter årets vinst på Pan Ams, en prestation som brukar gå hand i hand med VM-guld. Med det sagt har JT Torres, Lucas Lepri och AJ Agazarm förmodligen ett par saker att säga om det, då alla tre huserar i den fullpackade Light-viktklassen. Om Agazarm och den väldigt underhållande Roberto Satoshi vinner sina respektive första matcher möts de två, vilket bäddar upp för en mycket intressant match. Båda jagar avslut, båda går framåt och båda är väldigt, väldigt duktiga.

Edwin-Najmi

Mellan Light och Medium-Heavy hittas Middle, årets största viktklass med hela 35 tävlande. På tal om Medium-Heavy kan Leandro Lo och Keenan Cornelius mötas i semifinalen om allt går som det ska och de två vinner två matcher var. Det blir däremot lättare sagt än gjort med tanke det tuffa motståndet, i Los fall ett möjligt möte med Matheus Diniz och för Cornelius en potentiell match mot Gregor Gracie. 

Andre Galvao, Andre Galvao, Andre Galvao är allt jag har att säga om Heavy. Hans på förhand tuffaste motståndare måste sägas vara Jackson Sousa som ligger och lurar på andra sidan viktklassens bracket.

Hur mycket ska vi slå vad om att Bernardo Faria vinner tre och tar guld i Super-Heavy i år igen?

De tyngsta pojkarna huserar för ovanlighetens skull i en av de mest fullpackade viktklasserna. I Ultra-Heavy huserar nämligen bland andra Cyborg Abreu, Marcus Buchecha, Joao Rocha och dansken Alexander Trans som ju besegrade Cyborg i Abu Dhabi tidigare under våren.

Så spänn fast er, registrera er på Flograppling.com och följ årets Worlds live, för det lovar om att bli något alldeles extra. Hoppas vi i alla fall.