rebelz.se

Inför Worlds – Svenskarna att hålla koll på

Inför Worlds – Svenskarna att hålla koll på

Worlds börjar imorgon och flera svenskar med chans till medalj åker till Long Beach för att ställa upp i årets största tävling. Få reda på allt du behöver veta inför VM  i Brasiliansk Jiu Jitsu på Grapplingbloggen!

Ett gäng svenskar, några norrmän och två finnar är på Grapplingbloggens radar inför IBJJF:s Worlds, årets i särklass största BJJ-tävling som drar igång nu på torsdag. Vem som vinner, förlorar och skräller återstår att se, men här har ni i alla fall svenskarna med att hålla koll på under Worlds den här veckan!

Trion från Frontline Örebro är på plats i Long Beach och att ett par medaljer följer med hem till den relativt nyatartade klubben är långt ifrån omöjligt. Robin Bohlin (Juvenile 2 Feather), storasyster Nicole Bohlin (Feather) och Karl Pegers (Feather), som för övrigt nyligen avslutade sin MMA-debut med en armbar, har imponerat stort under året och hämtade sammanlagt hem åtta (!) medaljer på Rome Open och NoGi-EM tidigare i våras.

Felix Hagby (Medium Heavy) har ju Valhalla Jiu Jitsu som hemklubb men representerar Andre Galvaos Atos på årets Worlds. Varför frågar ni er? Tillsammans med Daniel Eklund har EM-silvermedaljören spenderat de senaste sex veckorna i San Diego där han på daglig basis sparrats mot Galvao själv, Erberth Santos, Josh Hinger, Kaynan Duarte och många fler nuvarande och blivande världsmästare. Allt för att hämta hem guldmedaljen till Göteborg.

Hakim Mazari (Feather) från Frontline Academy i Oslo må träna i Norge men är faktiskt svensk. Med en sponsrad resa till USA efter guld i Finnish Open under våren är ”Chico” en favorit i en av de tuffaste blåbältesklasserna. 

Tarik Hopstock (Middle) och Hussein Abbas-Zade (Feather) är till skillnad från träningskamraten Hakim inte svenskar, men förtjänar ändå att nämnas i sammanhanget. Norrmännen hör till världens bästa lilabälten och har bra chanser att ta medalj i Long Beach. Ytterligare en icke-svensk värd att hålla ögonen på i veckan är Aleksi Ruuskanen (Medium Heavy) från Hilti BJJ Vantaa. 

Så till svenskarna – av Emad Omran (Feather), Cemil Karahan (Medium Heavy), Elina Moestam (Feather) och Martina Gramenius (Medium-Heavy), alla från Prana Jiu Jitsu och alla del av svenska BJJ-landslaget, förväntas stora saker. Världsmästartitlar, EM-guld och silver samt en drös andra imponerande medaljer hittas på dessa fyras CV:n och de hör nog till de svenskar med bäst chanser att hamna högst upp på podiet i veckan.

Den tidigare nämnda Daniel Eklund (Middle) har med sex veckor hos Atos i ryggen siktet inställt på guld. Mer om Daniel och Felix äventyr i San Diego kan ni läsa här!

Henry Shi (Light) från Viva Zapata imponerade med ett par vinster på Europeans i början av året och kan likaså gå långt på Worlds.

Så till brun- och svartbältena. Utöver den meriterade norrmannen Espen Mathiesen (Light) från Kimura Nova Uniao, som bland annat vann Europeans i början av året, och finnen Venla Luukkonen (Super Heavy) från Akademi Nord/Hilti BJJ Jyväskyla, som förvisso bor i Örebro, har en rad svenska brun- och svartbälten goda chanser till medalj. Maxine Thylin (Feather), tidigare Nacka Dojo men nuförtiden Gracie Humaita, för att nämna ett svartbälte som mycket väl kan hamna högst upp på podiet. 

Men det är brunbältena som i min mening kan komma att stjäla showen i Long Beach. Träningskamraterna Arash Javanbakht och Tony Jonsson (båda i Medium Heavy) från Valhalla Jiu Jitsu är alltid att räkna med i stora som små tävlingar. Sen har vi en av våra bästa svenskar sporten någonsin skådat, Max Lindblad (Middle) från Prana Jiu Jitsu, som sedan flera år tillbaka hört till världens främsta brunbälten. Enligt Max själv har VM-guld alltid varit drömmen och det är mycket möjligt att den går i uppfyllelse nu i veckan. För att inte nämna landslagskollegan Madeleine Håkansson (Feather) från Yamasaki Academy som även hon har siktet inställt på guld.

Följer årets världsmästerskap gör man enklast via FloGrappling.com samtidigt som det kan vara värt att hålla koll på atleternas egna sociala medier, där man ofta kan ta del av både resan till mattan, känslorna efter tävlingen och självklart även resultat. Lycka till alla som kliver ut på mattan i veckan och vi håller alla tummar vi har för att ett par medaljer, kanske till och med ett och annat guld, följer med hem till Sverige!